Bugün,
Ana Menu
Anasayfa
Yöresel Haberler
Hava Durumu
Sinema
Astroloji
Eğlence
Oyun
E-Kart
Forum
Turizm
Hoteller
Rent A Car
Turizm & Seyahat
Restaurant & Cafe
Trabzon Hakkında
Kültür
Tarih
Coğrafya
Resimler
İçerik Ortakları
Sağlıkonline
Şiir Sitesi
Hukuk Rehberi
Tıkabasa.com
ankara evden eve nakliyat
seo
Anket
--Anket Güncellenmektedir.--
E-Bülten
 Kaydınızı yapın.,Bizden haberdar olun.


Güncel Haberler
Yöresel Haberler
Trabzon'un artık 4 büyüğü var!
 

19.03.2024

Trabzon'un artık 4 büyüğü var!

 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Bölüm Başkanı Engin Erşen Kolbastı'yı anlattı.
  
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Bölüm Başkanı olan Engin Erşen, 2007 yılında 1. Karadeniz Oyunları için hazırlamış olduğu KOLBASTI oyunu ile dillere destan görüntüler yaşatmıştı. Bugün de o güzel görün tülere renk katmaya devam ediyor.
KOLBASTI bırakın Trabzon'u-Türkiye'yi, Dünyayı sardı. Bu büyük başarıya, büyük bir gayretle koşan Kolbastı ekibi Hocamız Engin Erşen'e KOLBASTI ile ilgili merak edilen her şeyi sorduk.
Erşen, Kolbastının doğuşundan bugününe kadar her şeyini anlattı. Biz sorduk o cevapladı. İşte o duayenin ağzından KOLBASTI…
"...gurbetçi gençler aracılığıyla yeni bir sinerji yeni bir renk katarak, farklı adımlamalarla ve rock ve break dansı figürleri ile Hop- Tek ortaya çıkmıştır. Kısacası Kolbastı=Hop Tek eşanlamlıdır. Hatta Faroz kesmesi de bu isimlerden bir tanesidir. Faroz Kesmesi Kolbastıya orijin oluyor"
Kolbastı mı Hop Tek mi?
Bilindiği gibi kolbastı çok basit bir kelime, kol-bas ama kolbastının orijinine bakıldığında 19. Yüzyılda Karadeniz'de oynanan bir oyun var. 19. Yüzyılda oynanan oyuna kol havaları deniliyor. 18. Yüzyılın ortalarına doğru oynanan oyuna da Anadolu oyunu hatta Anadolu çiftetellisi deniliyordu. Trabzon'dan başlayıp da ta Samsun'a kadar giden bölgede oynanan oyunlara kol havaları, oturak havaları deniliyor. Kolbastı termoloji olarak birçok, yakın anlam taşıyor, ikinci anlamı ise kolculardır, bu da kollu kuvvetli anlamında kullanılır, bir de kolağası vardır. Dansın formunda gelirken Kolağası, kolcu ve kolbastı. Kolbastının aslı kol havalarından geliyor. Eskiler de ananelerimiz, babanelerimizin kına gecelerinde Anadolu çiftetellisi oynarlardı. Özellikle Trabzon'da oynanan oyuna da kol havası derlerdi. Hop Tek'e gelince, Hop Tek 1990'lı yıllarda gurbetçi gençler tarafından gündeme getirildi. Çünkü gurbetçi gençler aracılığıyla yeni bir sinerji yeni bir renk katarak, farklı adımlamalarla ve rock ve break dansı figürleri ile Hop- Tek ortaya çıkmıştır. Kısacası Kolbastı=Hop Tek eşanlamlıdır. Hatta Faroz kesmesi de bu isimlerden bir tanesidir. Faroz Kesmesi Kolbastıya orijin oluyor.
Kolbastı nasıl doğdu?
Kolbastının tam olarak nerede nasıl doğduğu tam olarak bilinmiyor. Biliniyor aslında ama kesin bir şey söylememek gerekiyor. Kolbastının yaklaşımına baktığınız zaman 5.yüzyıla kadar gidiyorsunuz. Türklerin Müslüman olmadan önceki zaman, Şamanizm zamanına kadar iniyorsunuz. İlk hareket oradan geliyor. Bu ilk hareket, yüksekte uçan bir kuşun pike yaparak kanat ve gövde hareketleridir. Kolbastının ilk hareketi kanaviçe gibi işlenmiştir. 18. Yüzyılın ortalarında ise kolağası ile ilgili bir figür geliyor. Kolağası ağır bir rütbedir.
Atatürk'te bir kolağasıdır. Sağda ise binbaşı, solda ise yüzbaşı. Bu askeri hareketliliklerde moral günleri veriyorlardı. Moral günlerinde ne olur? Oyun oynanır ama özellikle disiplin suçunu işleyen erler varsa oyun ortamına atarmışlar bunları. Doğaçlama da biraz oradan geliyor. Osmanlı tokatı derler. Hepimiz tarihsel olarak Osmanlı tokatı nedir biliriz ama nedir nasıldır bilmeyiz. Bu hareketlerdir kolbastının içindekiler.
19. Yüzyıla baktığımızda Trabzon'da oynanan bir kol havası var. Özellikle Trabzon'da oynanan kol havasına biraz daha ananelerimizin Anadolu oyun havası tekniklerine benzeyen, biraz da ağır ağabeylerin oynadığı bir oyun. Tam bu noktada Faroz ortaya giriyor. 1930'lu yıllarda Trabzon Kolbastısının adımlama tekniği ile kendi donanımını harmanlayarak ortaya yepyeni bir doku çıkardı. İşte buna Faroz Kesmesi denir. Özelliği de kalçadan çok kıvrak adım basmalarıdır. Farozlular oynarken kalçadaki hareketlilik önemlidir. Faroz eski geleneğin güncelleşmiş hali oluyor. Bir tarafı klasik versiyonu ama diğeri güncelleşen Faroz. 
2007 bir olay oldu. Bu olay dansın yeni ufuklarının aralanmasıdır. Buna vesile olan da 1. Karadeniz Oyunlarıdır. 1. Karadeniz Oyunlarında hazırlamış olduğumuz koreografi Trabzon'dan başlayan bir akımı başlattı. Dalga dalga Türkiye'yi sallayan bir rüzgara dönüştü. Yeni bir hava yeni bir sinerji geldi. Hiç unutmam Korhan Abay Karadeniz oyunlarının sunucusuydu. Biz dansı bitirdiğimiz zaman Korhan Abay şöyle bir durdu ve “Korkarım ki bu dans yakın gelecekte bütün dünyayı sarsan bir moda akımına dönerse hiç şaşmamalı, Yaşasın Hop Tek” dedi. Korhan Abay o günlerde bu ışığı gördü.
"...Dalga dalga Türkiye'yi sallayan bir rüzgara dönüştü. Yeni bir hava yeni bir sinerji geldi. Hiç unutmam Korhan Abay Karadeniz oyunlarının sunucusuydu. Biz dansı bitirdiğimiz zaman Korhan Abay şöyle bir durdu ve “Korkarım ki bu dans yakın gelecekte bütün dünyayı sarsan bir moda akımına dönerse hiç şaşmamalı, Yaşasın Hop Tek” dedi. Korhan Abay o günlerde bu ışığı gördü"
Kolbastı çok fazla tartışılıyor son günlerde. Trabzonlular bizim, Giresunlular bizim hatta Adnan Şenses de Romanların oyunudur dedi. Kolbastı nerenin oyunu?
Peki bu konuşanlar 2,5 sene önce neredeydiler. 1930'lu yılların coğrafyasına bakıldığı zaman Giresun diye bir şey yok! Bunu Giresun yok diye demiyorum. O zamanın coğrafyasına bakıldığında Giresun Trabzon'un bir kazası Giresun, Bulancak, Görele…diye devam ediyor. 30 yıllarda Kolbastının ilk orijinin türküsü “Yaylanın çimenine kuzu yayılır kuzu” o devirde “Dere boyu kavaklar”dır. Bu zaten bu yörenin türküsüdür. Bu müzik evrenseldir diye kabul ediyoruz. Ama Trabzon orijinidir. Hangi müzikle oynarsanız oynayın önemli olan Kolbastının özünde olan figürleri sergilesin yeter. Faroz bu geleneğin başlangıç noktasıdır. Biz ne yaptık dansın ruhunda var olan karışımlarını ortaya çıkardık.
Biz Karadeniz oyunlarında ne yaptık? Bu dansın ruhunu Sokağın kıyısından, ortasından özenle bir araya topladık. Karadeniz'in bütün güzelliğini enstrümanlarının üzerine taşıdık. Sonra bu dansın kökünde, özünde olanlara renk katmaya çalıştık. Balık mesela eksene horizantal yüzer. Bir de ne yapar sırt üstü yatar dalgalı yapar. Bunlar Karadeniz oyunlarına kadar dansın dokusunda yoktu. Kertenkele ne yapar? Hasmından kurtulmak için kuyruğunu bırakır sonra kaçar. Kertenkelenin çalımına bakın. Biz bunları kattık ve dans inanılmaz bir güzellik kazandı. Biz bir çok figürü Karadenizli balıkçılardan, hayvanlardan, insanlardan aldık. Kolbastı denildiği zaman tutkunun enerjinin dansıdır. Bu dans 60'lı yıllara geldiği zaman önce bayanlar kendi aralarında, düğünlerde erkekler ise kendi aralarında oynarlardı.
Eskiden bayanlar kendi aralarında oynarken erkeklerde onları izlerlerdi. 60'lı yıllardan sonra başlandı kızlı-erkekli oynanmaya. Kolbastı erkekle kızı sarıp sarmalayan bir dans. Onlara beden dilini sevdiren bir dans oldu. Öyle bir zaman geldi ki bu dans maço dansı oldu. Bence Kolbastı Bayanlara daha çok yakışıyor. Kolbastı bayanlarda kendini sevdiriyor, büyülü bir dans. Ama önemli olan özündeki o karışımlara dikkat edilmesidir.
Hrant Dink'in öldürülmesi olayı ile Trabzon çok zedelenen bir şehir olmuştu. Trabzonluların oynadığı Kolbastıya ise “serseri oyunu” denildi. Kolbastı serseri oyunu mu?
Trabzon şehir olarak her zaman bir marka olmayı bilmiştir ve ilke edinmiştir. Gençler bunalımda ve kendilerini ifade etmek istiyorlar. Bu dans da çok çılgın bir dans. Öyle bir oldu ki insanlar kendilerini özgür bıraktı. O zaman belki dansta küçük aşırılıklar olmuştur. Oyunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Gençler kendilerini bu dansla ifade etmeye başlamışlardır. Delikanlılar başladılar dansla birlikte konuşmaya, racon kesmeye… bu dans çok farklı. Hakikaten serseri dansı. Çünkü çok çılgın bir dans. Ama insanlar Karadeniz Oyunlarından sonra bu dansa saygı duymak zorunda kaldılar. Burun kıvıranlar bu dansın yanına geldikten sonra utandılar. Bugün Hollanda'da genç kızlar Kolbastı oynuyor. Fatih Altaylı'nın bir sözü vardı. “Yerelden Ulusal çıkmaz, Yerelden Ulusal çıkaramazsınız, yerel yereldir” demişti. Biz yerel bir danstan uluslar arası bir dans çıkardık. Kolbastı belki de Karadeniz'in bir hareketidir. Biz Kolbastı ile Trabzon'un gündeme kötü lanse edilmesini de yıkmışızdır.
Kolbastının belli figürleri var mıdır, yoksa halk arasında denildiği gibi içinden geldiği gibi oynamak mıdır?
Kolbastıda öncelikle tutku vardır. Tutku nedir, karşı cinse kendini göstermedir. Karşısındakine hava atacaktır ama biz bu dansı folklorik bir hale getirdik. Dansın uluslar arası bir standardı olması lazım. Dansı adımlama teknikleri belli ölçüler içerisinde olması lazım. Kolbastı diyor ki “Bırak beni özgür olayım”. Burada eleştiri alıyoruz ama bu dansın da ölçüleri vardır. Biz oyuna başladığımızda artık oyuna kendimizi kaptırıyoruz ve ben ekibime bireyselliğinizi kullanın diyorum. Günümüzdeki yaşanılan artistik hareketleri dansın içine katmak ayrı bir güzellik katıyor.

"...Kolbastı diyor ki “Bırak beni özgür olayım”. Burada eleştiri alıyoruz ama bu dansın da ölçüleri vardır. Biz oyuna başladığımızda artık oyuna kendimizi kaptırıyoruz ve ben ekibime bireyselliğinizi kullanın diyorum..."

Kolbastı niye bu kadar çok seviliyor?
Biz Karadenizlilerde bir şey vardır. Örneğin ilk suya giren bir Karadeniz çocuğu yüzme bilmez ama suya girdiği zaman yüzme hareketlerini sergileyebilir. Bu deniz atlarının dansıdır. Biz insanların damarlarındakini keşfettik. Bu dans Trabzon'un damarlarından çıkmıştır. Bu dansın sevilmesinin nedeni ruhudur. Sarıp sarmalıyor insanı, bir baş kaldırış var Kolbastıda.
O dik duruşta bile bir özgürlük var. biz Kolbastının yeni rengi, ruhu nedir onları ortaya çıkardık. Çok samimi söylüyorum, Karadeniz Oyunları ve bizim koordinasyonumuz olmasaydı Kolbastı Değirmendere'yi öteye geçemezdi.Bizimle birlikte kolbastıya yeni bir sinerji, yeni bir ruh, yeni bir renk geldi, yeni bir ufuk açıldı. Açıldığı gibi dans başladı fırlamaya! Karadeniz'in inanılmaz dekoru, enstrümanları, yaşantısına dans girdiği zaman Kolbastı başlıyor.
Görürsünüz çok yakın bir zaman içinde Kolbastı dünya dansı olacak. Bir Salsa, Vals, Tango gibi herkes bilecek. Kolbastı dünyanın önde gelen danslarının adımlamalarına çok benziyor. Bu dans dünyaya çok uygun bir dans. Bu dans arka sokaklardan veya Alaattin'in lambasından da çıkmadı. Demek ki bu dans bizim. Trabzon'un ortak yatırımının eseridir.
Faroz bu dansın kumsalında doğmuştur. 70'li yıllarda efsane futbolcuların yetiştiği Ali Kemaller, Bombacı Hamiler… Faroz'da iki çocuk bir araya geldiği zaman şöyle derler: “Tanıyor musun sen Ali Kemal'i nasıl çalım atıyor dimi?” aynı böyle derler. Ben de Kolbastıda bunları kullandım. Önemli olan dansın tutkusuna kapılmaktır. 2009 yılı bu dansın özgürlük yılı oldu. Bir organizasyonda polis dahi görevini bırakıp gelip Kolbastı oynuyor. Kolbastı yaşam biçimi oldu. Gündeme çok fazla geliyor, tartışmaya çok açık bir oyun. Herkes kolbastıdan nemalanmak istiyor. Fakat bir başarı varsa bir de bedel vardır.
Bedel derken?
Herkes Kolbastıya, Kimliğine sahip çıkmak istiyor. Bu dansı ilk seslendiren eski Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'dır. Ben dansı hazırladım ama dansın görevini hocam belirledi. Bu dans ilk defa 2007'de Karadeniz Oyunları için akredite edildi. Kalitesi artık uluslar arası arenaya çıkabilir. Karadeniz Oyunları CD'sini izlediğim zaman şimdi oynadığımız oyunla arasında % 500 fark var.
2007 öncesi dışarı ki illerden birisi kolbastı oynayan birini gördüğünde “bu nasıl bir oyun, deli gibi oynuyorlar” diyorlar. Şimdi ise büyük bir hayranlıkla izleniyor!
Kolbastı oynayan birini gören ilk önce çarpılıyor. Bana Beyazıt Öztürk dedi ki “Hocam bu kadar hareketlilik olur mu?” dedi. Öyle zaman oluyor ki dakikada 250-260 adım basıyoruz. Dünyanın en hızlı, en enerjili oyunu. Bu dans sadece oynayanın değil, izleyenin de kanını kaynatıyor. Benim hayatım Kolbastı ile başlıyor. Uzun yıllardır bu işle uğraşıyorum.

"...Çağımızın hastalığı olan anti depresana bire bir. Oynarken ferahlıyorsunuz, rahatlıyorsunuz. Ben oynadığım zaman kendimden geçiyorum. Durduğunuz zaman dönüyorsunuz yine aynı yaşama. Bu dans sadece psikoloji için değil, bayanların kilo sorunu içinde çok faydalı bir dans..."

Türkiye'nin ünlü psikologlarından biri “Kolbastı insan psikolojisi için çok iyi bir ilaçtır” dedi. Kolbastı insan psikolojisini nasıl etkiliyor?
Kesinlikle çok doğru söylüyor. Çağımızın hastalığı olan anti depresana bire bir. Oynarken ferahlıyorsunuz, rahatlıyorsunuz. Ben oynadığım zaman kendimden geçiyorum. Durduğunuz zaman dönüyorsunuz yine aynı yaşama. Bu dans sadece psikoloji için değil, bayanların kilo sorunu içinde çok faydalı bir dans. Muhakkak Kolbastı da durulacaktır ama özünde var olanları ortaya koymak gerekir. 1970'ler de İsmail Yazıcıoğlu ile başlayan Fuat Sakalar, rahmetli Erkan Ocaklılar, son kaptanlar bunlar yeni yorumlar getirdiler. Hıncal Uluç da artık söylüyor “Sanırım bundan sonra artık batı tarzında bir müzikle bütünleşirse daha da büyüyecektir” ben de böyle düşünüyorum. Bazen oynuyoruz müzik arkamızda kalıyor. Karadeniz oyunlarına başladığımızda müzik önde gidiyordu, şimdi ise müzik arkamızdan geliyor. dans="hız."
Eskiden Trabzon denilince akla horon gelirdi şimdi ise Kolbastı! Bu durumdan horon ekipleri şikayetçi, Kolbastı Horonu geçer mi?
Ankara'da Trabzon günlerine katıldık. Gelip bana şunu söylediler “Hocam n'olursunuz bu kadar öne çıkmanız iyi olmuyor” dedi. Tamam, horon bizim milli oyunumuz ama bizim iki milli oyunumuz var. Biri horon diğeri ise Kolbastı. Kolbastıya baktığınız zaman horon biraz daha resmi. Kolbastının daha çok açılımı var. Horon çok imkansız bir oyun. Yunanistanlılar bu oyunu gördüğü zaman sordular “Bu Anadolu'da mı oynanıyor” hayır dedim Trabzon'un. Bu nedenle biz bu oyunun patentini Karadeniz Uşakları adı altında aldık. Aslında haklarımı kullanmak istiyorum. İşte internette yazıyor şuraya tıkla kolbastı indir. Bunları engellemek lazım ama biz tüm dünyaya yayılsın diye bir şey yapmak istemiyoruz. Yine de haklarımızı kullanmamız gerektiğine inanıyorum.
Trabzonspor galibiyetlerinden sonra Kolbastısız olmuyor. En önemlisi gelen yabancı oyuncuların da kolbastyaı alışması çok ilginç. Futbolculara özel ders mi veriliyor?
Onlar bana proje getirdi. Kolbastı popüler olmaya başladı, bizde sahip çıkmak istiyoruz” denildi. Ben 5 farklı animasyon hazırladım onlara. Gollerden sonra sevinç için bunları izlesinler diye. Trabzonspor buna bir renk getirdi. O da Trabzonspor'a bir ivme kazandırdı. Budapeşte'de en çok tıklanan Trabzonspor'un Kolbastı oynaması oldu. Bu da hem enteresan hem de tuhaf geliyor. Bu dans çok önemli. kalkıyorsunuz içinizdekini yansıtıyorsunuz.
Tango, Vals, Salsa dünya çapında bilinen danslar. Kolbastıda bu zirveye ulaşır mı?
Oldu gibi. Zirveye doğru gidiyoruz. Türkiye'nin yeni çıkışı bu artık. Başladık bu heyecana. Biz bu oyunu Batıda oynasak bütün bayanlar bayılır. Niye? Çünkü dansın doğası kıvrak. Hiç kuşkum yok ki bu dans yakın gelecekte olması gereken yerde olacaktır. Şimdiden bu kadar yazarların bile konusu olduysa Kolbastı hak ettiği yeri alacaktır.
Peki korkunuz var mı? Bizim Milletimiz bir şeyi çok gördüğünde, duyduğunda belli bir süre sonra “Aman hep aynı şeyler yeter” der mi?
Kolbastı Türkiye'nin güzel bir baş kaldırışıdır. Çocuklar bir araya gelince telefonundan açıyor “dere boyu kavaklar” başlıyorlar oynamaya. Her yerde rahatlıkla oynanan bir dans. Türk insanı kıvraklığa yatkındır ve bunu keşfetti. Bu dans yeni bir olimpizm yarattı. Trabzon'dan yeni bir akım başlattık. Bu Trabzon adına çok önemli bir şey. İngiltere'de 7 yıl master yaptım. Siz orada böyle bir şey yapsanız, sizin heykelinizi dikerler. Bu dans Trabzon insanının karakteridir.
Kolbastı oynamanın belli bir yaşı var mı?
Gösteriye çıkacaksan 26-27'ye kadar tamam ama herkes zaten oynayabiliyor. Öğrenmek isteyen çok bayan var. Kurslar açmayı planlıyoruz.

"...Başlık şöyle “Karadeniz'in inanılmaz çılgın dansı”. Ulusal ve Yerel değerler adı altında bunu Güzel sanatlara taşıyıp, orada tartışmak lazım. Daha sonra bir kitap haline getireceğiz. Kitabında ismini söylüyorum “RÜYALARIMIZ YAŞIYOR, BİLİNEN ADRESLERİMİZDE KOLBASTI"

Kolbastı ile ilgili rahatsız olduğunuz bir şey var mı?
Evet rahatsızım. Çünkü özünün korunmasını istiyorum. Özünü de bu oyunu icra eden insanlar koruyacak. Bu dansın içine önceleri çok şeyler katılmış. Mesela bayan erkeği tutuyor ve tokat atma sahneleri… böyle bir şey yok. Dansın içerisine yakışıksız hareketler koymaya başladılar. Bu konuda sıkıntımız var.
Faroz bu konuda duyarlı, dokusunu bozmamaya çalışıyor. Unutulmaması gereken bir şey var. Yeni ufuklar getirdik derken ilk defa ağı biz kullandık. Enstrümanlar… bu da dansın felsefesi oldu. Bir dansta felsefe olmazsa dans olmaz. Bu mirası tanıtmak gerekiyor. Benim amacım ilk önce Türk Üniversitelerine. Bir çok üniversiteden isteniyoruz, buralara gidip dansımızı tanıtmak istiyoruz. Hacettepe Üniversitesi ile yeni bir sempozyuma giriyoruz. Yerel kültür olarak geçirmek istiyorum bunu. Başlık şöyle “Karadeniz'in inanılmaz çılgın dansı”. Ulusal ve Yerel değerler adı altında bunu Güzel sanatlara taşıyıp, orada tartışmak lazım. Daha sonra bir kitap haline getireceğiz. Kitabında ismini söylüyorum “RÜYALARIMIZ YAŞIYOR, BİLİNEN ADRESLERİMİZDE KOLBASTI”
Çünkü rüya gibi bir dans. Bu dans Trabzon'un bayrağıdır. Biz bu dansa yeni bir boyut getirdik. Yoksa bu sizin bizim dansımızdır. Hiçbir dans da bizi bu kadar iyi ifade edemez. Çılgın bir dans, dilediğin gibi oyna.
Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) bu dansa sahip çıktı. Bende bunu bir proje haline getirdim. Bu proje de KTÜ Yerel dans KOLBASTI adı altında. Bu projeye sahip çıkmak istiyoruz. Çünkü Üniversitemizin en önemli projelerinden bir tanesidir. Bu projenin korunması, geleceğe taşınması ve özünün korunmasını istiyorum. Ben bu dans için ölürüm. Trabzon'un kimliği için çok iyi oldu. Sığındığı güzel bir liman Kolbastı. Gençlere de yeni bir imaj verdi. Yaşanan kötü olaylardan sonra Kolbastı Trabzon için tertemiz bir sayfa açtı Trabzon'un artık 4 büyüğü oldu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzonspor, Horon ve Kolbastı.
Röportaj: Hande ALEMDAR

Toplam Okunma Sayısı : 6280  /   Eklenme Tarihi: 08.04.2009

Sitemizde Kayıtlı Diğer Heber Başlıkları
Lemi ÇELİK Başkanlık için adaymı?
Sağlıkta Grev
Trabzonspor Fırsat Tepti
Ehliyet Alacaklara Müjde
Trabzonspor Alt Yapı Seçmeleri
Hardy Yuvada Kaldı.
Yemeksepeti.com satıldı.
Facebook'ta batan 12 Türk
Taraftar öfkeli!
Şırnak'da 5.5 büyüklüğünde deprem
Apple iOS6'yı tanıttı...
UEFA 25 Hazirana Kadar Açıklama Yapacak.
Yaz Tatili Kısalıyormu?
Bedellide Askerlikte son dakika gelişmesi
Meteoroloji'den bir uyarı geldi.
Doğu Karadeniz'de alternatif tatil
Windows 8'le gelen tehlike
Bamba ve Emre Güral ile Anlaşma Sağlandı...
Karadeniz Semineri
Gelin Çiçeği Kursu
Bu köfte, Kupalı Akçaabat Köfte
Herkesin cenneti farklı Trabzon' bizler için bir cennet ...
Merhum Recep Yazıcıoğlu’nun Anısına
TRABZON'UN GÖZBEBEĞİ KANUNİ ANADOLU LİSESİ
Trabzon 2011 tanıtım bannerı
TRABZON SANATEVİ 1. SANAT GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI
ALİ KEMAL DENİZCİ’DEN GEÇMİŞTEN NOTLAR, GELECEĞE ÖNERİLER..
www.tsfutbol.com açıldı
8. Beşikdüzü Kültür Sanat ve Deniz Festivali
10.ULUSLARARASI KARADENİZ TİYATRO FESTİVALİ
Gümrükçüoğlu: Birlikte yöneteceğiz
Maçka Kültür Merkezine Kavuşuyor
HER YÖNÜYLE TRABZON ETKİNLİKLERİ -3
2008 Yılı’nın Başarılı Gazetecileri Yarışması
TEV sergisine fotoğraf ve plastik sanatçılardan büyük destek
Gümüşhane Zigana Dağı'nda 17 kişilik dağcı grubunun üzerine çığ düştü
Maçka Belediyesi
Aile Hekimliği için süreç devam ediyor.
Gençliğin Bilimle buluştuğu tanıtım
Novotel Trabzon'da
Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı
Türkiye’de Tek Trabzon’da
TS yönetimi yanlış yaptı
Trabzon'un İlk E-Kataloğu oluşturuldu.
Takımımız 3 gün izinli
www.visittrabzon.com
Festival devam ediyor.
BEŞİKDÜZÜ PİRİNÇLİK PARK DOLUP TAŞIYOR
IV.ULUSLARARSI MAÇKA-SUMELA KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
Akçaabat Festivali Başlıyor
Yeni Bir Kuaför daha hizmetinizde
İntersport Forum Trabzon da açılıyor.
Trabzon ve Rize'de Mobese devreye girdi
Yahya Optik Açıldı
Çernobil Etkinliği
Mehmet Yılmaz Avrupa'yı istiyor.
TLYD Konferans
Kaliteli hizmet semineri
İnternet Haftası
Telekomünikasyon İletişim Başkanı
Pano Krizi
KTÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ, AB PROJESİ KAZANDI
Başkan adayı Sadri Şener'den ziyaret
Trabzonspor Kongresi Ertelendi
Tombul, Sebat'ın başına geçti
Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği Ganita Belgeseli Film Galası
Uçak kazasında 56 kişiyi öldü
Trabzon Barosu 1. Karadeniz Futbol Turnuvası
Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği'nden Konferans
Karedeniz Habere doydu...
1. Karadeniz Oyunları devam ediyor
Şehdimizi Uğurladık
Küçük Adem Balkondan Düştü
Albayrak Kuzey Tv'de
Trabzonspor'da Yeni Atamalar
Yönetime Kongre Baskısı
Yılmaz'dan Çarpıcı Açıklama
Trabzon'da FB Alarmı
Başkandan Fatih'e Mesaj
A.Sebat'ın Kurtuluş Maçı
En Pahalı Yabancı Musampa
İki Futbolcu Trabzon'un Yarısı
Doğan "Kupayı Unutun"
Trabzonspor'a Taraftar Morali
Trabzon'da Operasyon
Trabzon'da Trafik Kazası
Tekke Dünya Golcüsü
Trabzonspor'da İmza
Trabzon'da Hedef 4'lük
Gençler'e Farklı Kadro
Trabzon'da Hazırlıklar Başladı
Doğan'dan Tolga'ya Övgü
Gökdeniz Yolun Yarısına Geldi
Tolga "Abartmayın İşimi Yaptım"
DİKKAT: SAHTE MUAYENE VAR!
TEKEL BİNASININ KADERİNİ AKSU BELİRLEDİ
Trabzon 3 Puanla Dönüyor
Gökdeniz Tutulmuyor
Yağmur ve Soğuk Sürecek
Trabzon'da Kaza 1 Ölü 3 Yaralı
Bir Çıkış Bulmalıyız
Kayseri'de Zorlu Mücadele
Yattara Golü Özledi
Umutsuz Olmayalım
İbrahim Akın Can Atıyor
Vali Tek Başına Sorunları Çözemez
Hüseyin İçin Randevu aldılar
Trabzon' un Kader Ayı
Seçiminizi İyi Yapın
Bayanlara Özel Gece
Yattara Operasyonu
2008 Eylem Planı
Trabzon Kafayı Taktı
Vali Okutan Yardım Kapısı Oldu
Zamlar Kapıda!!!
Umutder' den Bir İlk Daha
İş Dünyasından Atılım
Herşey Değişebilir
Ne Varsa Yerlide Var
1 Dakikası 2.873 EURO!
TÜRK MÜZİĞİ KONSERİ
Trabzon'da Trafik Kazası
Musa Büyük: Olacakmış, ne yapalım
Doğan: Haram yemedik ama!
Trabzon Pusuda
Suzuki Araçları Görücüde
1000 YTL lik Balık
En Anlamlı Tıp Bayramı
Daha Birşey Bitmedi
Yattara Kapışması
Biyonik Gökdeniz
Tıp Bayramında Acı Gerçek
İStiklal Marşını İyi Anlayın
Bunu Yapan Vicdansızdır
65 Yaş Üstüne Özel Muayene
Rüya Erken Bitti
Kaptan Konuşuyor
Musa'nın Kaderi...
Kış Geri Geliyor
Doğan:golden sonra Formdan Düştük
Başkan'ın Açıklaması
Galatasaray 2-Trabzonspor 1
Yattara Telaşı
Gs Maçı Zirve Yarışını Belirleyecek
Trabzon Taraftarının Bilet İsyanı
Trabzon Valisi Ve Merak Edilenler
Esnaf Türkçe İsim Kullanacak
Doğan:Şampiyonluk Hayal Değil
Banko Trabzonspor
Ayman Vazgeçti
Simsarlar Ceza Yedi
Bizde Onların Yaşlarında Olacağız
Doğan: Farklı Kazanabilirdik
Herzaman Her Yerde
Sıradaki Gelsin
Esnaf Gizli İflastadır
Dikkatinizden Kaçmasın
Trabzon Hoşgörü Şehridir
Kapıdan Yolsuzluğun Resmi
Kabus Gibi
Ayman: Şok Bize İyi Geliyor
Trabzon'da Uyuşturucu Operasyonu
Dr. Arslan: Kanser Verilerine Güvenmek Zorundayız
Karadeniz Fırtınası Hep Devam Etsin
Doğan Takımı Fırçaladı
Risp Sezonu Kapadı
Telefon Faresi Yakayı Ele Verdi
Albayrak: Kupa Bizim Olacak
Yükseliş Devam Ediyor
Umut Antepi de Boş Geçmedi
Citroen Tanıtımı
KTÜlü öğrencilerden Protesto
Doğan'ın Israrı İşe Yaradı
Avrupaya Kestirmeden Gitmek İçin Kupa Şart
Hakim İmamoğlu Kansere Yenildi
TTSO ve Şekerbank Protokol İmzaladı
Trabzon'un T'si Türkiye'nin T'sidir.
Kafkas: Kupa Bizim Olacak
İşte Avrupa Yolu
umutu'un yükselişi
Sürmene Ve Araklı'da Kurtuluş Coşkusu
Trafik Canavarı İş Başında
İşte Zafer Anı
Ersen Faktörü
Organ Bağışı Hayat Kurtarır
Meltem 45 Gün Dayanabildi
Bugün Kurtuluş Günüdür
Umut coştu bir kere
Temel ve Fadime İsmi Artık Kullanılmıyor
Doğan:2004 den daha başarılı Olacağım
Yattara Değişmez
Umut: Fatih'in yeri dolmaz
Hamsi Olmayınca İşler Durdu
Trabzonlu Öğrencilere İtalya'da Saldırı
Başkent'de Trabzon Fuarı
Doğan' dan Kart Uyarısı
Kartalın Şansı Yok
Beşiktaş Maçı Biletleri Bugün Satışta
Öğrencilere Ceza Yağdı
Trabzonlular Başkent'de
Genç Atilla Toprağa Verildi
Yattara: Ben Yok Biz Var
Klasını Gösterdi
Doğan:Forvetin Defansa Yardımı Gerekli
Geçlerin Ölüm Hızı
Artık Hesap Üst Sıralar
Stepanov Gözden Düştü
Bu Takımda "Umut" Var
Sevginin Bir Milyon Resmi...
Kendi Asansörünü Kendi Yaptı
Maçka' da Kurtuluş Coşkusu
Gümüşhane'nin Pestili Var
Ayağımızı Sağlam Basalım
Golü Unuttular
Deplasman Kabusu
Esnafta Tapu Sevinci
2007 model Trabzonspor
Ceyhun: Fatih Tekke Gibi Olmak İsterim
Musampa'da Düşüş
Volkan Abi Abiliğini Yaptı
Sofben Yine Can Aldı
Sıra Denizli'de
Stepanov Yedek Kalınca
Hüseyin Değişti
İnternet Kafelere Ceza Yağdı
Damlanura Yardım Zamanı
Tolga ve Hasan ile 3 yıl daha
Yolcu Yolunda Gerek
Derbiye Kadar Kayıpsız
Karadeniz'in Yöresel Ürünleri Artık İnternette
İşte Aşkın Kanıtı
ÖSS Başvuruları Başlıyor
Yeni Teşvikler Şart
Gaziantep Geçilecek Başka Yolu Yok
Durum Hiç İyi Değil
Trabzon'da Mutlu İsveçli
Kurşun Yağdırdılar
Gözler Müfettişlerde
Belediyeler Çalışıyor
İşsiz Sayısı Artacak
Asistçiler Var Yinede Gol Yok
Devre Arası Kasaya Yaradı
Derde Deva Doğan
Acıları paylaşıldı
İngiliz Müşteşar Trabzon'da
Otobüsçü Akaryakıt Kurbanı
Doğan: çok güzel oluyoruz
Tolga 2010!a Kadar Trabzon'da
Gaziantep Mesaisi
Gerçekleri Mahkemede Anlatacak
Trabzon Huzurun Adresi
Smast Cezaevinde Kral Gibi
Coştur Bizi Trabzon
145 Gündür Deplasman Özlemi
Altuntaş İstifaya Zorlanıyor
Çömlekçi Cinayetine 26 Yıl Hapis
Dink Cinayeti İle İlgili Bir Tutuklama Daha
Trabzon'a Sahip Çıkanlar Buluşuyor
En Fazla Fındık İtalyaya Satıldı
Ceyhun: Baskı Beni Ateşler
İstifası İstendi
Fatih Akyel Gençlerbirliğinde
Trabzon'a Sahip Çıkıyorlar
İzair Uçağı Trabzon' a İnemedi
Doğan: Tur Heniz Garanti Değil
Protokolde Gerginlik
Nihayet Yüzümüz Güldü: 1-0
Suikast 11 Ay Önce Haber Edildi
Trabzon'da Feci kaza
Trabzon' da Kupa Mesaisi
Ersen Martin Golü Unuttu
Ceyhun'da sona doğru
Suçları Ne?
Altay: Hainlik mi yaptık?
Kayseri Galibiyeti Takımı Ateşler
Szymk Kulüp Arıyor
Sol Çağdaşın
Pelitli Kurtlar Vadisi Değil
Kolbastı Yılların Geleneğidir
Ogün Samast Tutuklanacak
Hayatım Futbol
Ne Tekmeymiş...
Ceyuh Geldi Geliyor
Cinayette Gözaltı 10'a Çıktı
Trabzonlu Genç Kandırılmıştır.
Çocuklarınıza Sahip Çıkın
Artık Çok Geç
Ayman:Seyirciye Hayran Kaldım
Transfer Harekatına Devam
Bazen Güzel İşler de Olabiliyor
Vali Yavuzdemir Gençliği Uyardı
Asıl Suçlu O mu?
Tıbbi Hatalar ve Hasta Güvenliği Konferansı
Sıradaki İsim: Ceyhun
Marce Golle Başladı
Efsane Geri Döndü
Ankara' da Trabzon Sergisi
Transferde Şampiyonuz
2. Yarı Bambaşka Bir Trabzonspor
İşte Yattara Fırtınası Başlıyor
Kalkınma Vakfı Genel Kurul Yaptı
Üç Köye El Konuldu
Trabzon'un 4 Büyük Çilesi
Trabzon Esnafı Son 5 Yılda İflas Etti
Ve Eller Madrid'te
Erkan'da Tamam
Yeni Karadeniz Fırtınaları
Kara Bir Yıl Oldu
Hacı Karşılaması Kanlı Oldu
ADD: Yaşar Kemali Kınıyoruz
Sanayiye Yeni Yol
Eller Madride Doğru
Ömer Rıza Artık Oynamak İstiyor
Ayman'ı Lens'in Elinden Kaptık
Kuzey Irak Trabzon Esrar Hattı
Avrasya'dan Sonra İpekyolu
Unutmak Mümkünmü
THY Rekora Koşuyor
Durmak Yok
Dediğini Yaptı
Risp Ve Ayman Tamam Sıra Erkan' da
Vakfıkebir Yasta
En İlginç Suç Duyurusu
Balıkçının Fındık İsyanı
Film Gibi Transfer
Bu İş Sonuçlansın Artık
Marce Trabzon'a Veda Etti
Doğu Anadolu Donuyor
Yapıldı Yapılmasına ama...
Yine Şofmen Yine Bir Can
Korsan Çaya ÇAYKUR Darbesi
Kamp Onlara Yaramadı
Gücünü Kanıtladı
Szymek İçin Uefaya
Haberciler Kaza Geçirdiler
Aman Yere Çöp Atmayın
Memurların Ek Maaş Zamları
Erdinç'te Karar Beklentisi
Ve Marce Satıldı
Sınır Ötesi Yatırım
Konut Fiyatları %25 Düştü
Transfer Sıkıntısı
Yine Kayıptayız
En Büyük Transfer
2. El Araba İşi Durdu
Durum İyi Değil
Ayman Çıkmazı
Trabzon'dan Ayrılmam
Bu Nasıl Sağlık Ocağı
Borçlar Tatlıya Bağlanacak
Memurlara %2'lik Enflasyon Zammı
Marce 2007'de Bomba Gibi Olacak
Risp'te Sona Doğru
Ayman Trabzonsporda
Yattara'dan İyi Haber
İlk Hacı Kafiesi Geldi
Vatandaşın Elektriğini Kesene Ceza
Cezaevine Uyuşturucu Servisi
İnanılmaz Ama Gerçek
Siyah Uyarı
Karayollarına Uyuma Cezası
Trabzon Havalimanı Yolcu Sayısını 4e Katladı
Acı Kaza
Hava Kirliliği Uyarısı
KİTlere 20 bin Personel Alınacak
Hazırlık Maçları Yabancı Takımlarla
Şenol Güneş Gitmeden İçini Döktü
Sayitoğlu: Hedef Devler Ligi
Kavgayı Ayırırken Canından Oldu
Trabzon'da Yangın 1 Ölü
Şadan Eren: Ekonomi İyi Yolda
Futbolcular Kurban Kestirdi
Alan da Memnun Satan da
Çobanlar Ölümden Döndü
Asayişte Demir Yumruk
Şehir İçi Aramaya Zam
Szymkowiak İçin Noter Tespiti
Çalışmalar Aralıksız Sürüyor
Kivi Üreticileri Birliği Destek Bekliyor
Elektrik Kesintileri Esnafı Çileden Çıkarttı
Altın Madeni Can Aldı
Kurban Pazarında Yoğunluğa Devam
Szymek ile son görüşme
Transferde Ses Seda Yok
Martinez Satılmıyor
Memur Emeklisine Katsayı Zammı
İnternet kafe Operasyonu
Trabzon-Batum Demiryoluna Rakip Çıktı
Huzurevinde Yılbaşı Kutlaması
Ankara' da Pazarlığa Devam
Sizmisiniz Şikayet Eden
Antalya da Trabzon Fırtınası
Hamsi Fiyatları Fırladı
Trabzon-Rize Karayolu Kapandı
Kar Tatili 1 Gün Daha Uzadı!
Trabzonsporda Oynamak İsterim
Kayak Tesisleri Şenlendi
Kurban Satıcıları Dertli
Trabzon beyaza büründü!
Trabzon'a Yeni Kültür Merkezleri
Şalpazarı'nda 1 Gün Okullar Tatil
THY'den Bayramda Ek Seferler
Bu Kadarı da Olmaz
Trafik Kazası
Çaykur İçin Sadece Rize'de 17000 Başvuru
Tiyatro Keyfi
Zigana İçin Birlik
Szymek Formulü
Helal Sana Yattara
Kahveye Giden Erkeğe Ceza
Örnek Arkadaşlar
Yeni Adliye Binası İşi Tamam Gibi
24 Milyon Euro İçin Seferberlik
Hocanın Yabancı Kararsızlığı
Antalya Kampı Başladı
Transfer Gündemi
Karadeniz'de Kanser Artışı Yok
Trabzon'da Trafik Kazası
Belediye Dikti Karayolları kaldırdı
İşte Trabzon'un Ölüm Noktası
Teşekkürler Tunalar
Avrupa Trabzon’a taşınacak!
Şeffaf Bir Yönetim Yönetim Anlayışı Uyguluyoruz
FİSKOBİRLİK borçları temzileyecek
KTÜ'den Güneş Enerjili Otomobil
Trabzon'da Operasyon
Trafik kazası: 2 ölü
Yanbolu Deresi'ne 6 bin Deniz Alası