Bugün,
Ana Menu
Anasayfa
Yöresel Haberler
Hava Durumu
Sinema
Astroloji
Eğlence
Oyun
E-Kart
Forum
Turizm
Hoteller
Rent A Car
Turizm & Seyahat
Restaurant & Cafe
Trabzon Hakkında
Kültür
Tarih
Coğrafya
Resimler
İçerik Ortakları
Sağlıkonline
Şiir Sitesi
Hukuk Rehberi
Tıkabasa.com
ankara evden eve nakliyat
seo
Anket
--Anket Güncellenmektedir.--
E-Bülten
 Kaydınızı yapın.,Bizden haberdar olun.
 


Sağlık
Sağlık Konuları
İdrar kaçırmalarda egzersizin önemi
 

23.11.2024

İdrar kaçırma özellikle ileri yaşlarda, menopoz sonrası kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Kısacası tüm yaş ve cinsleri ve sosyoekonomik düzeydekileri etkileyen bir durumdur. 60 yaşın üzerinde evde yaşayan erişkinlerde %15-30 arasında idrar kaçırma (inkontinans) mevcuttur, ve bu durumu yaşayan hastalar sıklıkla bu problem dolayısıyla izolasyon,depresyon ve sıkıntı yaşadıklarını bildirmektedir. Çoğu kişi bu konuda tedavi yöntemlerinden habersizdir. Cerrahpaşa Tıp Fak. Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, idrar kaçırma sorununu Mynet okurları için yazdı.

İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir:

-Stres İnkontinans: Öksürme aksırma gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda  idrar kaçmasına sebep olabilir. Buna stres inkontinans adını veriyoruz.

-Sıkışma İnkontinansı : Stresle birlikte ya da tek başına olabilecek inkontinans türü ise aşırı aktif mesane dediğimiz durumun sonucudur.

-Taşma İnkontinansı : Genellikle sinirsel nedenlerle oluşan idrar kaçırmalar görülebilir.

-Total İnkontinans: Hastanın idrar kaçırdığını fark edemediği, devamlı iç çamaşırının ıslak olduğunu ifade ettiği durumdur.

-Miks Üriner İnkontinans: Bazı tiplerin birlikte görüldüğü durumdur.

-Fonksiyonel İnkontinans: Üriner  inkontinansı olan bazı hastalarda ürodinamik testler ve sistoüretroskopi de dahil olmak üzere yapılan tetkikler normal olarak tespit edilir. Bu hasta grubunda Alzheimer, Parkinson veya artrit gibi nedenler bulunur.
 
İdrar Kaçırma - İnkontinansın Sebepleri Nelerdir?

-Aşırı hassas idrar kesesinin sebebi, içinde az miktarda idrar olsa bile çok doluymuş gibi hissetmesindendir.  Beklenmeyen bir şekilde idrar kesesi kasılarak boynu açılacak;  eğer external sfinkter dediğimiz adeleler de gevşekse içindeki idrar dışarıya atılarak birdenbire kaçırma ve işeme olacaktır.  Aynı zamanda sıkışma inkontinansı stres veya taşma inkontinansıyla da beraber olabilmektedir.

-Mesanenin enfeksiyonları (kadınlarda sistit(mesane iltihabı), vajen enfeksiyonları, mesane taşları, tümörleri, özellikle erkeklerde görülen prostat büyümesi gibi nedenlerle mesane çıkışı tıkanıklıkları ve sinirsel hastalıklarda aşırı aktif mesaneye sebep olabileceğinden bunların ayırt edilmesi önemlidir.  Gene kadınlarda devamlı inkontinansa sebep olabilecek nedenler arasında mesane-vajen arasında ya da böbrek-mesane arasındaki idrar yolu(üreter)-vajen arasında oluşacak iştirakler(fistüller) sayılabilir. Taşma İnkontinansında sinirlerin hasarına yol açabilecek hastalıklar arasında diabet, alkolizm gibi nedenler yer almaktadır. Prostat büyümesi gibi sebeplerle mesane çıkımı tıkanıklıklarına  bağlı dolup taşma şeklinde idrar kaçırmalar da görülebilir.

-Kız çocuklarında bazen nadiren böbrekten gelen idrar yolunun mesane yerine başka yere açılması(ektopik üreter) devamlı idrar kaçmasına sebep olabilir. Böyle çocuklar normal tuvalete gitmekle birlikte arada devamlı idrar kaçırırlar. Çocuklarda gece(nokturnal) veya gündüz(diürnal) idrar kaçırmalarına  enürezis denir. Omurilikte sıkışma çocuklarda sinirsel nedenli idrar kaçırmalara ve fonksiyon bozukluklarına yol açabilir, kabızlık enfeksiyona ve idrar kaçırmaya zemin hazırlayabilir .

-Her iki cinste çeşitli ameliyatlar idrar kaçırmaya yol açabilirler.Erkeklerde prostatın özellikle kanserine yönelik ameliyatlar, diğer prostat ve mesane boynu ameliyatları, mesane ve sfinkter çevresindeki ameliyatlar, kadınlarda sfinkter yetmezliğine neden olabilecek ameliyatlar, fistül oluşumu bu gibi nedenler arasında sayılabilir.İlaçlarda inkontinansa sebep olabilir veya kolaylaştırabilir:Bunlar arasında adele gevşeten ilaçlar, tansiyon düşürücü ilaçlar, idrar söktürücüler, sakinleştiriciler, depresyona karşı ilaçlar, alerji ilaçları, gibi ilaçlar yer alır.
 
Sıkışma İnkontinansında Tetkik ve Tedaviler:

Sıkışma inkontinansı dediğimiz ve stresle birlikte ya da tek başına olabilecek inkontinans türü ise aşırı aktif mesane dediğimiz durumun sonucudur. İdrar karşısında sıklıkla şiddetli ve kontrol edilemeyen sıkışma hissi duyarsınız.  O zaman eğer yakınınızda tuvalet yoksa idrarınızı tutamaz ve kaçırırsınız. 
 
Hastanın Tıbbi Hikayesi:

Tıbbi hikayeniz sizin ısrarlı ve normalin oldukça üzerinde bir sıkışma hissine sahip olduğumuzu, hatta,  bu hissi idrar yaptıktan sonra da çektiğinizi belirtebilir. Yine hikayeniz incelendiğinde,  sizin bir çocuk gibi geceleri yatağını ıslattığınız ortaya çıkacaktır. Sıkışma inkontinansı çok tipik olarak aslında çocukluk çağında görülür ve zamanla kaybolur. Çocukluk çağının gece yatak ıslatmalarından da bir bakıma sorumludur. Kadınlarda sıklıkla adetten kesilme sonrasında görülebilir. Sebebi hormonal değişimler sonucu eksternal adelede gelişen gevşeklik ve güçsüzlüktür. Yine hikayenizde;  daha önce geçirilmiş pelvisi ilgilendiren cerrahi girişimler, sırtı ilgilendiren problemler veya genito-üriner enfeksiyon yer alabilir
 
Günlük Alışkanlıklarınıza Bakılınca Şunları Yaşıyor musunuz?

1.  24 saatte 8-11 defa ile karakterize sık idrara gitme.

2.  Yatak ıslatmanın da dahil olduğu,  sık gelişen,  birkaç damladan daha fazla olan idrar kaçırmaları.

3.  Kahve, çay, kola, alkollü içecekler gibi içecekleri kullandıktan hemen sonra gelişen işeme isteği ve sık tuvalete gitmeler.
 
Testler

Muayeneye ek olarak,  doktorunuzun sıkışma inkontinansının tanısını doğrulamak ve başka idrar kaçırma idrar sorunlarına eşlik ediyor mu- etmiyor mu sorularına açıklık kazandırmak amacıyla sizden bazı testler isteyebilir. Testler doğru tedavinin uygulanması için,  büyük önem taşımaktadır.  Aşağıdakiler istenebilir;
 
İdrar Kültürü " İdrar Akım Hızı " Sistogram " Sistoskopi
 
Tedaviniz:

Urge İnkontinans için ilaç tedavisi;  Mesane kasılmalarının gevşetici veya hafifletici,  sfinkter kuvvetini arttırıcı (estrogen) veya enfeksiyonu ortadan kaldırıcı amaçla verilir.  Aynı zamanda,  doktorunuz pelvis zemini kaslarını güçlendirici amaçla,  size egzersiz programı da (idrar kesesi talimi) önerebilir.
 
*İlaç tedavisi *Pelvis zemin kasları egzersizi *Cerrahi (ameliyat)

Pelvis tabanı kas egzersizleri bu tip inkontinans tedavisinde yarar sağlayabilir. İdrar kesesinin gerçek kapasitesini küçülten durumlarda ise cerrahi tedavi (ameliyat) gereklidir. 

Pelvis Tabanı Kas Egzersizleri

Bu egzersizler ilk defa Dr.  Kegel tarafından tanımlanmıştır ve bu yüzden Kegel Egzersizleri olarak da adlandırılabilir.  Güçsüz pelvis tabanı kasları nedeniyle ortaya çıkan stres inkontinans durumlarında bu egzersizler oldukça yararlı olmaktadır.  Pelvis iç yüzündeki bu kaslar isteğimiz doğrultusunda kontrol edilebildiklerinden egzersizle güçsüz kalmış bu kasları güçlendirmek mümkündür.
 
Egzersizler nasıl yararlı oluyor;

Pelvis tabanı kasları idrar kesesi ve idrar kesesi boynuna bir hamak gibi destek sağlar.  Aynı zamanda dış sfinkteri-adeleyi oluşturur.  Çeşitli nedenlerle bu kaslar zayıflar ve pelvis içi organların sarkmasına neden olur.  Bu tür egzersizleri düzenli ve sürekli yaparak pelvis tabanı ve sfinter kaslarınızı güçlendirmeniz ve sıkılaştırmanız mümkündür.

Egzersizler nasıl yapılır,

1.  Tuvalete gidiniz ve işemeye başlayınız.  Pelvis tabanı kaslarını kasarak idrar akımını durdurmaya çalışınız.  Büyük abdestinizi tutmaya yarayan kaslar da yine bu kaslardır.

2.  İdrar akımını durdurma işlemini tekrarlayınız.  Bir süre sonra bu kasları istemli olarak kasmayı öğreneceksiniz.  Bu arada karın,  bacak veya kalça kaslarını kasmamaya özen gösteriniz.

3.  Bu egzersizleri öğrenmenin başka bir yolu da şöyledir.  Doktorunuzun Size önereceği küçük bir cisim yerleştiriniz ve bu cismi vajina içinde tutmaya çalışınız.  Bu işlem de kaslarınızın kasılmasına yardımcı olacaktır.
 
Bu egzersizler ne zaman yapılmalı;

Stres inkontinans tedavisinde egzersizler ilk 3 ay günde 3 kez 10àr dakika yapılmalıdır.  Daha sonra her gün 1 kez 10 dakika yapmak yeterlidir.  10 dakikalık sürede pelvis tabanı kasları belli bir sürede kasılıp aynı sürede gevşek bırakılır.  Bu kasma ve gevşeme süreleri düzenli olarak birbirini izlemelidir.  Kasma ve gevşeme süreleri 10`ar saniye olmalıdır.  Bunu en kolay 10`a kadar sayarak yapabilirsiniz.  Bu egzersizleri her ortamda uygulama imkanı vardır.  (Kitap okurken,  iş yerinde,  televizyon seyrederken vb. )
 
İdrar Kesesi Egzersizleri

Tuvalete yetişemeden idrar kaçırma tedavisinde (Urge İnkontinans) aynı egzersizler idrar kesesinin yeniden eğitim için de kullanılabilir.  Dış sfinkter kasıldığı zaman refleks olarak idrar kesesinde gevşemeye neden olur,  dolayısıyla şiddetli idrar yapma gereksinimi hissi kaybolabilir.  Şiddetli idrar yapma gereksinim hissi duyduğunuz her zaman pelvis tabanı kaslarını kasınız.  2-3 Hafta içinde idrar yapma sıklığının giderek azaldığını göreceksiniz
 
Ameliyat Hakkında Bilgiler

Stres inkontinans ameliyatlarında amaç idrar kaçırma durumunu ortadan kaldırmaktır. İdrar kesesinin gerçek kapasitesi küçüldüğünde ve böbreklerin fonksiyonlarında bozulma tehlikesi varlığında bu tip idrar kaçırmada cerrahi tedavi kaçınılmazdır. Dünyada son 20 yıldan beri,  ülkemizde ise son 5 yıldır bu tip idrar kaçırmalar cerrahi yöntemlerle başarı ile tedavi edilmektedir.  Ameliyatla kalın veya ince bağırsaktan alınan bir parça yardımıyla küçülmüş olan idrar kesesine yama yapılmakta ve idrar kesesi yeterli idrar depolayacak büyüklüğe getirilmektedir.
 
Yazı: hhattat@hattathospital.com

Toplam Okunma Sayısı : 18012  /   Eklenme Tarihi: 14.01.2006

Sitemizde Kayıtlı Diğer Salık Başlıkları
Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
Temel Besin Olarak Ekmek Ve Diğer Tahıl Ürünleri Başta Geliyor
Sağlıklı yaşamak için bunları yapın!
Yüksek Ateş
Göz Tembelliği ve Tedavisi
Doğum sonrası eski forma dönmek
Panik Atak
Rahatlama Aracımız Masaj
Sinüzit ve Tedavisi
Bizle Yaşayan Diyabet
Ses Kısıklıkları
Kulak kaşımak Tehlikleli
Kışın artan cilt hastalıklarına karşı önlemler
Çocuk Felci
Ah Şu Sivilceler
Kolesterol Nedir?
Göz sağlığımız: Katarakt
Bel Ağrılarına Kolay Önlemler
Reflü Hastaları İçin
Aman Grib'e Dikkat
Bel Fıtığına Dikkat!..
Ufak ideal egzersiz reçeteleri
Çocuklarda Kekemelik Problemi
Bilgisayar Kullanırken Bunlara Dikkat
Paralar Mikrop Yuvası
Alternatif Tıp: Akapuntur
Diş Çürüğünü Yabana Atmayın
Hayatımızın Anlamı: Su
Sporun Hayatımıza Etkileri
Kalbiniz için altın öğütler
Benler ve Deri Kanserleri
Öpücük hastalığı
Grip neden öldürür?
Sinüzit nedir?
Burun tıkanıklığı nedir ? Ne zaman önemlidir ?
Bu salgın başka salgın
Grip aşısı hakkında 30 soru ve yanıtı
Öksürük tipinden hastalık teşhisi
Ateşiniz varsa nedeni de vardır
Hastalık olmadan da öksürük olabilir
Sigara içmek özgürlük mü?
Tatilde kulaklara dikkat
Kanser için 'önlenmesi mümkün' 9 risk faktörü
Koku duyunuz çalışıyor mu?
Bu da papağan hastalığı
Koku hastalıkları ve tedavisi
Babam ve Oğlum'da tıbbi yanlış
Kulak, burun ve boğazda yabancı cisimler
Soğuk algınlığının yarattığı sorunlar
Soğuk ürtikeri
Ağız Kokusu (Halitozis)
İnsan ayaktan, at tırnaktan üşür
Orta Kulak İltahapları
Horlama ameliyatları hakkında
Kanserle savaşan besinler
38 bin bebek 1 aylık olmadan ölüyor
Aliminyum kaplar sağlığa zararlı
D vitamini kanser riskini azaltıyor
Çocuğunuza zaman ayırın
Kaybedilen eller yeniden hayat buluyor
Cildinizi koruyarak solaryuma "evet" deyin
Soğuk havalarda yüz felcine dikkat
Ayna karşısında vakit harcamaya paydos
Horlama hakkında bilinmesi gerekenler
Güçlü olanın ruh sağlığı bozulmuyor