Bugün,
Ana Menu
Anasayfa
Yöresel Haberler
Hava Durumu
Sinema
Astroloji
Eğlence
Oyun
E-Kart
Forum
Turizm
Hoteller
Rent A Car
Turizm & Seyahat
Restaurant & Cafe
Trabzon Hakkında
Kültür
Tarih
Coğrafya
Resimler
İçerik Ortakları
Sağlıkonline
Şiir Sitesi
Hukuk Rehberi
Tıkabasa.com
ankara evden eve nakliyat
seo
Anket
--Anket Güncellenmektedir.--
E-Bülten
 Kaydınızı yapın.,Bizden haberdar olun.
 


Sağlık
Sağlık Konuları
Hayatımızın Anlamı: Su
 

16.04.2024

   “Su, yaşam ve sağlık için gereklidir. İnsanın saygın bir hayatta sağlıklı bir yaşam sürmesi için su insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Diğer bütün insan haklarını anlamanın ön koşuludur.”
   Bugün, Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Haklar konusundaki Birleşmiş Milletler Komitesi insan hakkı olan suya ilişkin ‘Genel Görüş’ konusuna karar vermede önceden tahmin edilemeyen bir adım attı. ‘Genel Görüş’, Ekonomi, Kültür ve Sosyal Haklar konusundaki Anlaşmanın hükümlerinin yorumlanmasıdır. Anlaşmayı imzalamış 145 ülke, herkesin eşit olarak ve ayrım gözetmeksizin güvenli ve sağlıklı içme suyu ve hıfzısıhha olanaklarına ulaşmasını garantilemeye zorlanacaklardır.
Son on yılda, geliştirilmiş içme suyuna ulaşamayan tahmini 1.1 milyar insana ‘geliştirilmiş içme suyu’ sağlama alanındaki ilerlemeler yavaşlamıştır. Hıfzısıhha alanındaki ilerlemeler yavaşlamıştır ve yaklaşık 2.4 milyar insan hala güvenli latrine (kamp gibi yerlerde kullanılan tuvalet) ulaşamamaktadır.
   DSÖ Genel Direktörü Dr. Gro Harlem Brundtland, ülkelerden sağlıklı içme suyu ve hıfzısıhha bireysel haklarına ‘saygı göstermelerinin, korumalarının ve yerine getirmelerinin isteneceğini ve bunun 2015 yılına kadar sağlığın iki önceliği olan su ve hıfzısıhhaya ulaşamayan insan sayısını yarıya indirme Milenyum Kalkınma Hedefine ulaşma çabasında temel bir destek olduğunu bildirmiştir.
   Genel Görüş,‘suyu elde etme insan hakkının, herkese yeterli, karşılanabilir, fiziksel olarak elde edilebilir, güvenli ve kişisel işlerde kullanılabilir, kabul edilebilir suyu hak ettiğini bildirmektedir. Bu hak insanlara su hakkını tam olarak anlayıp; etkili bir şekilde hareket etmelerine imkan sağlayan ulusal stratejiler ve eylem planları kabul etmelerini gerektirir. Bu stratejiler, su hakkının bütün yönlerini ve ülkelerin karşılıklı zorunluluklarını kapsayan, net amaçları belirleyen, ulaşılacak hedefleri ya da amaçları ve başarılar için zaman çizelgesini belirleyen; yeterli politika ve ilgili göstergeleri biçimlendiren insan hakları kanunlarına ve ilkelerine dayandırılmalıdır.
Genel Görüş önemlidir çünkü suyun eşit olarak dağılımını garantilemek için hükümeti teşvik eden sivil topluma bir araç sağlamaktadır. Bu görüş, sağlık ve toplum için gerçek faydalar sağlayan etkili politikalar ve stratejiler belirlemede hükümetlere yardım eden bir çerçeve de sağlamaktadır. Sağladığı değerin önemli bir yönü dikkate ve fakir kimseleri ve duyarlı grupları kapsayan en çok etkilenen kimselere yönelik faaliyetlere odaklanmadır.
   Yetersiz su ve hıfzıssıhha, her yıl 3.4 milyon ölümle ilgili olan sıtma, kolera, dizanteri, schistosomiasis (insanlarda görülen schitosoma adlı parazit enfestasyonu) bulaşıcı hepatit ve ishal gibi hastalıkların temel nedenidir. Yetersiz su ve hıfzıssıhha, aynı zamanda, yoksulluğun ve zenginler ve fakirler arasında giderek artan farklılığın da nedenidir.
   Sağlığın çevresel belirleyicilerinin önemini fark eden Dünya Sağlık Örgütü çocukların sağlıklı gelişimlerini etkileyen su ve hıfzısıhhayı kapsayan temel çevresel etmenleri ele almak için ülke düzeyinde çalışacak bir ortaklığı Çocuklar için Sağlıklı Çevre Girişimini başlattı.
Dr. Brundtland, hastalıkların ağır yükünün neredeyse 1/3’ünün çevresel risk etmenlerine bağlı olabileceğinin tahmin edildiğini, bu yükün yaklaşık %40’ının nüfusun yaklaşık %10’unu oluşturmasına rağmen beş yaşın altındaki çocuklarda görüldüğünü, bu nedenle bu alanın DSÖ’nün çalışmaları için acil bir öncelik olduğunu, suyun insanın en temel insan hakkı olarak kabul edilmesi gerçeğinin önemli olduğunu, sözü geçen ortaklığın bütün ülkelerde ülke düzeyinde gerçek bir farklılık yaratmak için etkili bir araç olacağını bidirmiştir.
   Genel Görüş, sağlık gibi suyun da diğer insan haklarına ulaşmada özellikle de yeterli gıda ve beslenme ve eğitim gibi haklara ulaşmada gerekli bir etmen olduğunu kabul etmektedir.

Her Gün İki Litre Su için
   İnsan vücudu her gün ciddi şekilde su kaybediyor. Özellikle sıcak günlerde ve egzersiz yapıldığında bu oran daha da artıyor. Uzmanlar, su kaybının giderilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Yaşam için gerekli olan suyun yararlarını saymakla bitiremeyen uzmanlar, insanların yeterince su içmediğini belirtiyor. Peki su içmemenin yol açtığı problemler neler? Başağrısı, sindirim sisteminde bozukluk ve nefes darlığı bunlardan birkaçı… Uzmanlar günde 2 litre, yani sekiz bardak su tüketilmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyorlar. Eğer egzersiz yapıyorsanız tüketmeniz gereken su miktarını arttırmalısınız…

Duşun Gücü
   Kaplıca terapisi için mutlaka bir kaplıca yerine gitmeniz de gerekmiyor. Eğer herhangi bir kalp rahatsızlığınız yoksa, çok kolay bir yöntemle kaplıca terapisinin sonuçlarını elde edebilirsiniz. Önce sıcak duşun altında birkaç dakika durmanız gerekiyor. Daha sonra 20 saniye soğuk duş alın ve tekrar sıcak suya dönün. Bunu üç kez yaparak duşunuzu soğuk suyla tamamlayın. Ancak soğuk duş alırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlardan birincisi, soğuk suyu yüzünüze tam 30 saniye tutmanız, ikincisi ise duşu yüzünüzden uzak tutmaya gayret etmeniz. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise soğuk suyla vücudunuzda en az 20 saniye daireler çizerek duş almanız.

Banyo Keyfi
   Küvette uzun süreli bir banyo, bedeni rahatlatan en önemli deneyim. Ancak bu konuda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle suyun çok sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, enerjiniz azalır, tansiyonunuz yükselebilir. Ilık suyla yapılan bir banyo, sıcak yaz günlerinde bulunmaz bir rahatlama şekli. Bir de küvetin içine rahatlamak için banyo esanslarından kullanırsanız belki de iki kat daha rahatlayacaksınız…

Sulu Yiyecekler Tüketin
" Sabahları bir fincan çay ya da kahve içmek yerine, bir bardak ılık su için ve hatta suyun içine bir-iki damla limon sıkın. Unutmayın ki su her zaman kafeinden daha yararlı ve sabah içilen su vücuttaki zararlı toksinleri temizliyor.
" Su zengini meyveler tüketin; karpuz, greyfurt, üzüm, portakal ve armut gibi…
" Sebze içecekleri için. Belki çok lezzetli değil ama sağlığınız açısından eşsiz. Sebze suyunu, haşladığınız sebzelerin suyunu dökmeyerek elde edebilirsiniz…
" İşe giderken küçük bir şişe soda alın ve bunu gün içinde tüketin.
" Her kahve ve çaydan önce bir bardak su için.
" Taze meyve suyu ile sodayı yarı yarıya karıştırarak içebilirsiniz.

Sabahları Aç Karnına Su
   Prof. Dr. Mehmet Öz, "Sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka bir büyük bardak su içelim" dedi.
   Amerika`da geçen yıl `Yeni Milenyumun 10 Kalp Doktoru`ndan biri seçilen Prof. Dr. Mehmet Öz, sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka su içilmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Öz, orucu suyla bozmanın çok sağlıklı olduğunu dile getirdi. Öz, "Orucu neden suyla bozduğumuzu hiç düşünmüyoruz, çünkü çok sağlıklı. Onun için sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka bir büyük bardak su içelim" şeklinde konuştu.

Toplam Okunma Sayısı : 7483  /   Eklenme Tarihi: 18.11.2006

Sitemizde Kayıtlı Diğer Salık Başlıkları
Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
Temel Besin Olarak Ekmek Ve Diğer Tahıl Ürünleri Başta Geliyor
Sağlıklı yaşamak için bunları yapın!
Yüksek Ateş
Göz Tembelliği ve Tedavisi
Doğum sonrası eski forma dönmek
Panik Atak
Rahatlama Aracımız Masaj
Sinüzit ve Tedavisi
Bizle Yaşayan Diyabet
Ses Kısıklıkları
Kulak kaşımak Tehlikleli
Kışın artan cilt hastalıklarına karşı önlemler
Çocuk Felci
Ah Şu Sivilceler
Kolesterol Nedir?
Göz sağlığımız: Katarakt
Bel Ağrılarına Kolay Önlemler
Reflü Hastaları İçin
Aman Grib'e Dikkat
Bel Fıtığına Dikkat!..
Ufak ideal egzersiz reçeteleri
Çocuklarda Kekemelik Problemi
Bilgisayar Kullanırken Bunlara Dikkat
Paralar Mikrop Yuvası
Alternatif Tıp: Akapuntur
Diş Çürüğünü Yabana Atmayın
Sporun Hayatımıza Etkileri
Kalbiniz için altın öğütler
İdrar kaçırmalarda egzersizin önemi
Benler ve Deri Kanserleri
Öpücük hastalığı
Grip neden öldürür?
Sinüzit nedir?
Burun tıkanıklığı nedir ? Ne zaman önemlidir ?
Bu salgın başka salgın
Grip aşısı hakkında 30 soru ve yanıtı
Öksürük tipinden hastalık teşhisi
Ateşiniz varsa nedeni de vardır
Hastalık olmadan da öksürük olabilir
Sigara içmek özgürlük mü?
Tatilde kulaklara dikkat
Kanser için 'önlenmesi mümkün' 9 risk faktörü
Koku duyunuz çalışıyor mu?
Bu da papağan hastalığı
Koku hastalıkları ve tedavisi
Babam ve Oğlum'da tıbbi yanlış
Kulak, burun ve boğazda yabancı cisimler
Soğuk algınlığının yarattığı sorunlar
Soğuk ürtikeri
Ağız Kokusu (Halitozis)
İnsan ayaktan, at tırnaktan üşür
Orta Kulak İltahapları
Horlama ameliyatları hakkında
Kanserle savaşan besinler
38 bin bebek 1 aylık olmadan ölüyor
Aliminyum kaplar sağlığa zararlı
D vitamini kanser riskini azaltıyor
Çocuğunuza zaman ayırın
Kaybedilen eller yeniden hayat buluyor
Cildinizi koruyarak solaryuma "evet" deyin
Soğuk havalarda yüz felcine dikkat
Ayna karşısında vakit harcamaya paydos
Horlama hakkında bilinmesi gerekenler
Güçlü olanın ruh sağlığı bozulmuyor